FAQ

Wat betekent lontwol?

Allereerst, wol komt van een schaap. Ik gebruik uitsluitend wol van merinoschapen. De schapen worden doorgaans één maal per jaar geschoren. De ruwe vachten worden uitgezocht, de korte en de slechte stukken gaan weg. Dan gaat de wol naar de wasserij. Daar wordt het ontvet, gewassen en gedroogd. Daarna wordt de wol gekaard, op een hele grote machine wordt het als het ware gekamd. Er komt dan een soort groot deken van de machine af. Dit ‘deken’ wordt door een apparaat getrokken en zo ontstaat de lont.
Het is dus niet gesponnen, de vezels houden elkaar wel een beetje vast omdat ze allemaal in dezelfde richting liggen en elkaar overlappen. De lont heeft dus weinig stevigheid, maar is wel lekker zacht, volumineus en een beetje pluizig.

Kan ik XXL-breiwerk wassen?

Wassen van lontwol producten is af te raden. De wol kan daardoor zijn luchtigheid en zachtheid verliezen en hij kan gaan pillen en pluizen.

Wol heeft een hoog zelfreinigend vermogen doordat het van nature lanoline bevat (wolvet). Daardoor is het vuilafstotend. Je breiwerk buiten aan de lijn laten luchten, liefst op een vrieskoude ochtend, is daardoor meestal voldoende.

Vind je het echter toch nodig om te wassen, houd dan rekening met het volgende. Je kunt je superdikke breiwerk eventueel laten reinigen bij de stomerij. Of je kunt het zelf met de hand wassen met een zacht wolwasmiddel zoals Eucalan. Dompel de wol geheel onder in koud tot handwarm water. Zachtjes aandrukken totdat de wol door en door nat is. Maar let op: beweeg de wol zo min mogelijk, anders loop je kans dat hij gaat vervilten. Dat wil je niet! Vermijd ook plotselinge temperatuurveranderingen. Ook dat kan leiden tot vervilten.

Wassen in de machine is niet aan te raden. Je hebt dan tijdens het wassen weinig zicht op de voortgang. Gebruik in ieder geval een wasprogramma voor tere wollen stoffen en een geschikt wasmiddel.

Laat gewassen breiwerk horizontaal drogen. Als je het ophangt vervormt het door zijn eigen gewicht. Druk het water uit de wol, niet wringen! Leg het te drogen op een handdoek op een horizontaal droogrek.

Diervriendelijkheid van de wol?

Ik ben er trots op dat ik in mijn materiaalkeuzes bijzonder veel aandacht besteed aan het welzijn van de dieren. De wol komt van de vacht, niet van de huid van de schapen. De schapen geven dus alleen hun vacht, en niet hun leven. Ik gebruik wol met het label mulesing-free.  Mulesing is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het is een pijnlijke behandeling voor schapen waarbij de huid rond het achterwerk van het schaap wordt weggesneden, vaak zonder verdoving. Het is ter voorkoming van de dodelijke infectie door vliegen (myiasis). In de warmere gebieden, zoals bijvoorbeeld Australië, zijn schapen vaak gevoelig voor deze infecties. Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Zuid-Amerika is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat de Zuid-Amerikaanse merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden. Dit geldt ook voor de ongeverfde merino uit Nieuw-Zeeland en Europa.

Alle wol wordt in Europa geverfd, volgens de OEKO-TEX 100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben.

Hoe moet ik mijn plaid onderhouden?

Je plaid (of kussen) wordt met de hand gemaakt van merinoswol, een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet.

Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er gemakkelijk af knippen, of voorzichtjes afplukken.